Inlägg

Varning för farliga vinterdäck på nätet

Farliga vinterdäck som inte är anpassade till det svenska klimatet säljs i allt ökad utsträckning på internet. Däcksajten Bythjul har lagt märke till en ökad efterfrågan på dubbfria europeiska friktionsdäck nu när vinterhalvåret närmar sig.

Bildäck har, som alla andra industrier, fått en ökad närvaro på internet. Många svenskar använder nättjänster för att beställa hem europeiska friktionsdäck i tron om att de sparar pengar, men egentligen utsätter de sig själva och andra för fara. Dessa däck är nämligen inte är lämpade för snötäckta och isiga vägar, och bör därför inte användas i Sverige norr om Skåne.

Internetbutiker gör sällan någon skillnad på nordiska och europeiska vinterdäck, så när de svenska shopparna sorterar produkter efter pris får de inte tillräckligt med information om vad däcken egentligen är till för. Bythjul.com delar med sig av följande redogörelse i deras pressmeddelande på mynewsdesk.com.

"Vinterdäck finns i tre olika typer: dubbdäck, nordiska friktionsdäck samt europeiska friktionsdäck. De två förstnämnda är speciellt framtagna för vårt nordiska klimat, och innehåller bland annat en mjukare gummiblandning. Europeiska friktionsdäck är anpassade till varmare temperaturer och våta vägar och de är mycket hårdare i gummit. Att köra europeiska friktionsdäck på snö och is ger betydligt längre bromssträcka."

Internet erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att hitta bra erbjudanden, men det innebär också ett större ansvar för kunden att ta reda på rätt information om vad det är de köper. Att göra ett klipp på nätet är inte värt det om det innebär att du efteråt spelar med ditt och andras liv som insats. Mycket bra och viktig information från Bythjul.com, som jag hoppas når alla bilägare som ska investera i nya däck i vinter.

Läs också om däckåtervinning på Örebro bildemo's hemsida.