Inlägg

Världens första touchscreenklocka är svensk

Utvecklingen kring smarta och användbara klockor går framåt i rasande fart. Både stora så väl som mindre företag tävlar med varandra om att hitta de bästa lösningarna för framtidens smarta klockor. Det är en helt färsk marknad som är outforskad och samtidigt väldigt spännande och intressant för konsumenter. Wearable tech, eller teknik man kan bära, är högintressant och det är svenskar som finns i framkanten av utvecklingen.

Redan 2011 kunde den svenska pionjärerna inom teknikutveckling från Mutewatch presentera sin klocka. Den är den första i sitt slag när det kommer till vissa tekniska aspekter, bland annat att den faktiskt kommer med en touchskärm. Klockan är en produkt som skapats efter en idé om ett vibrerande armband som skulle fungera som ett alarm. Man kan lugnt säga att utvecklingen av detta armband togs till helt nya nivåer när ingenjörer började beblanda sig med arbetet. Jawbone Up är ett annat exempel på en trendande Wearable tech. Genom att bära detta armband kan man mäta en mängd olika aktiviter och spara denna data genom sin mobiltelefon. Hur dessa tekniska assoccearer kommer att passa in hos klassiska urmakare återstår att se. Jag skulle defintivit stanna till vid Rob Engströms skyltfönster på Drottninggatan om jag såg något någon av dessa assoccearer! Varför inte kombinera det bästa från två världar för att locka en bredare publik?

En teknik i sin linda

Klockan är inte speciellt tekniskt fulländad om man ser till vad marknaden efterfrågar, men den är fortfarande ett steg i rätt riktning. Att Mutewatch kunnat presentera en produkt trots ett mindre kapital att jobba med är imponerande och det är dessa produkter som för utvecklingen framåt. Fram till 2013 har Mutewatch sålt över 17 000 klockor till 47 olika länder, så det är definitivt inte en förlustaffär som grundarna har gjort med denna klocka.

Det är intressant att det är mindre företag som verkar ligga i framkant när det gäller utvecklingen av smarta klockor, Mutewatch är bara ytterligare ett exempel på sådant som vi kommer att bli mer och mer vana vid i framtiden och med all säkerhet kommer vi att kunna se de större företagen anamma redan beprövad teknik som i detta svenska fall. Marknaden kring smarta klockor är fortfarande ganska obruten mark så det finns stor potential i dessa produkter.