Inlägg

Tesla tillverkar elbil i budgetklassen

Det kaliforniska elbilsföretaget Tesla Motors har hittills inte producerat några bilar som kommit ut på marknaden med ett pris lägre än $70 000 (cirka 480 000 svenska kronor), men om tre år kan detta förändras. Nu uppger Tesla att den fjärde Tesla-bilen, Model 3, inte bara blir mindre än den nuvarande modellen (Model S) utan också betydligt billigare med ett grundpris på uppskattningsvis $35 000.

För brittiska Auto Express berättar Teslas grundare, Elon Musk, att modellen ursprungligen skulle heta Model E, men att Ford stämde dem vilket ledde att namnet ändrades till Model 3. Model 3 kommer att vara 20 % mindre än föregångaren och kan åka circa 200 engelska miles (strax över 30 mil) på en laddning.

Tesla Model 3 beräknas finnas till försäljning under 2017. Modellen avtäcks under 2016. Bland Teslas tidigare modeller finns sportbilen Roadster från 2008, Model S som säljs idag samt kommande Model X.

I Sverige finns hittills endast en Tesla-butik, belägen i Stockholm, men enligt Tesla Motors officiella hemsida ska ännu en butik öppnas i Göteborg. I Norge finns idag sex butiker och i Danmark två. För den våghalsige är det även möjligt att beställa och konfigurera sin Tesla S online utan att provköra. Bilen levereras då till något av Teslas serviceställen. Leverans av dessa sker med ett tungt fordon som tyvärr ännu inte drivs med hjälp av el. Men med hjälp av demontering och modifiering kan man minska utsläppet. Det är ett intressant ämne som Rackstad Bil & Delar behandlar utförligare på sin hemsida.