Inlägg

Mozillas ger upp planerna på billiga smartphones

Under 2014 avslöjade Mozilla att de skulle tillverka en ny billig smartphone med en prislapp på omkring 200 kronor. Tanken var att skapa en nedbantad smartphoneupplevelse till ett lågt pris som skulle få särskilt genomslag i utvecklingsländer. Nu berättar företaget att planerna på telefonen är nedlagda, och att de istället ska börja konkurrera på kvalitet istället för pris.

- Vi ska bygga telefoner och anslutna enheter som människor vill köpa på grund av användarupplevelsen, inte bara priset, säger Chris Beard, vd på Mozilla. Vi har inte sett tillräcklig dragningskraft för en 25 dollars telefon, och vi kommer inte fortsätta med delar av programmet.

Anledningen till detta är till stor del på grund av den höga konkurrensen på smartphonemarknaden. Den största attraktionskraften för smarta telefoner är att kunna använda appar, och med Android och iOS som dominerar marknaden är det väldigt svårt att bryta igenom med ett eget operativsystem. Därför överväger Mozilla att tillåta appar utvecklade för Android på sin nya telefon.

- Många konverterade till Firefox på grund av sitt höga användardvärde: det var rent, enkelt, snabbt, säkert och byggt med öppna standarder. Det hade också funktioner som tabbar och pop-upp blockering som användare uppskattar. Firefox OS behöver också rätt kombination av funktioner, appar och pris för att konvertera människor från sofistikerad konkurrens och de största, mest aggressiva teknologiföretagen i världen.