Inlägg

Mozilla tillverkar smarta mobiltelefoner

Mozilla planerar att lansera smarta mobiltelefoner för under 200 kronor. Detta enligt en rapport från BBC, som berättar att de visade upp en prototyp som har utvecklats särskilt för utvecklingsländer.

Företaget Mozilla är så klart mest känt för deras webbläsare, Mozilla Firefox, samt deras email-klient Thunderbird. Nu har de börjat investera i en fysisk produkt, som är en smart telefon utvecklad till ett lågt pris för att få genomslag i utvecklingsländer.

Prototypen som de visat är inte lika kraftfull som en modern smartphone. Men den kommer ha tillräcklig hårdvara för att använda appar och kunna ansluta till trådlöst internet.

De har gått ihop med det kinesiska halvledarföretaget Spreadtrum för att skapa den här produkten. Den färdiga produkten kommer hamna inom kategorin "Feature phone", vilket fungerar som ett halvt steg mellan äldre mobiltelefoner utan operativsystem och fullt smarta telefoner.

Mozilla hoppas att deras produkt kommer få ett tidigt försprång i en marknad som nu har fått uppmärksamhet av mobiltillverkare, vilka ser utvecklingsländer som det sista området för stor tillväxt.

– De här lösningarna utökar den globala tillgängligheten för smarta telefoner till de som köper smartphones för första gången genom att minska den tid och de kostnader som krävs för mobiltelefonstillverkare att få dessa enheter till marknaden, säger Spreadtrum i ett pressmeddelande.

Telefonen kommer inte kunna mäta sig med de mest moderna av smartphones, men den kommer använda sig av ett operativsystem utvecklat av Mozilla och tillåta vissa applikationer, samt smarta lösningar för telefoni och sms.

Läs mer om mobiltelefoni på www.themobilestore.se eller om Mozillas planer med sin telefon på BBC:s hemsida här: Mozilla plans '$25 smartphone' for emerging markets