Inlägg

Googles självstyrande bilar inblandade i 14 olyckor

Google har utvecklat och testat självstyrande bilar i över ett årtionde. De siktar på en framtid där de flesta av fordonen på vägarna körs av datorer och digitala system, och att det ska skapa en värld där ingen längre dör i onödiga olyckor i trafiken. Tanken är att ett smart system av datorteknik och avancerade sensorer kan se bättre och reagera snabbare än en människa. De kommer dessutom garanterat alltid hålla sig till gällande trafikregler och fartbegränsningar.

Sedan projektets början har deras flotta på 23 bilar kört sammanlagt 160 000 mil utan någon mänsklig förare. Och nu har nya uppgifter kommit fram om att de varit inblandade i 14 olyckor under den tiden.

Google hävdar att det bara handlat om mindre olyckor, utan några mänskliga skador eller några större materiella skador. De berättar också att 11 av olyckorna handlade om bakre kollisioner från ouppmärksamma mänskliga förare, och att ingen av olyckorna orsakats av Googles bilar.

- De självstyrande bilarna har inte varit ansvariga för en enda kollision, säger Christ Urmson, direktör för Googles självstyrande bilprojekt. Det handlar snarare om mänskligt felande och ouppmärksamhet. Vi tar de här resultaten som en signal att vi börjar jämföra oss positivt gentemot mänskliga förare.

Hittills finns inte några helt självstyrande bilar tillgängliga för allmänheten. Det närmaste vi kommer idag är bilar med automatisk väjningsteknologi. Men Googles målsättning är att självstyrande bilar kommer vara en vanlig syn på vägarna inom fem år.